Kneltonen

Kaat en Co is bezig (drama! er is net iemand overleden!), dus weer tijd voor een nieuwe post. Deze keer over de repetities van ons nieuwe stuk, dat we eind mei hopen te brengen. Niet veraf meer, dus zal het vlot moeten lopen. Voor de acteurs die hier meelezen: dat betekent dat de tekst snel gekend zal moeten zijn!

Na een meer dramatisch stuk vorige keer, brengen we nu iets luchtig: De ingebeelde zieke van Molière. In dat stuk wordt er goed gelachen met de geneeskunde en zelfingenomen dokters, ideaal dus om tijdens de verkiezingsweek van Miezerik te brengen.

Zoals gezegd verzorgen Lotte en ik deze keer de regie. Voor ons beiden is het de eerste keer dat we regie doen, dus is het nog een beetje zoeken om de juiste stijl te vinden. Waar Frederik en Annelies vertrokken vanuit een duidelijk beeld hoe alles er uit moet zien, hebben wij op voorhand veel minder in ons hoofd. Het zoeken met de groep is wel leuk, maar zal dat op zo’n korte tijd tot een goed resultaat leiden?

We zijn nu voorlopig nog door alle scènes aan het lopen om te kijken hoe we die willen brengen, en te weten waar de moeilijkheden gaan zitten. Een eerste werkpunt ligt bij onze hoofdrolspeler. Nico kan acteren, hij heeft al in een aantal voorstellingen meegedraaid, maar hij komt uit Helchteren. En nu weet ik niet of u mensen van Helchteren kent, maar die kunnen blijkbaar hun klemtonen op vreemde plaatsen leggen. Als je gewoon met hem praat merk je het niet, maar in dit stuk moet hij erg veel praten, en dan kan het voor het publiek misschien wel opvallen. We willen de aandacht zoveel mogelijk bij het stuk houden, dus daar gaan we nog een beetje aan schaven. Maar goed, daar komen we wel door. Ze gaan ‘m thuis gewoon niet meer verstaan nadat Lotte en ik hem eens goed onder handen hebben genomen!

Ik zeg nu wel dat Lotte en ik de regie doen, maar eigenlijk zijn er meer mensen mee bezig. Frederik is nog altijd bereid om zo nu en dan een handje toe te steken en raad te geven, maar ook Niels en Adam hebben al regelmatig nuttige tips gegeven. Niels zal waarschijnlijk de proloog en epiloog onder handen nemen, iets waar hij zich helemaal in uit kan leven.

Nog een interessante vraag is hoe we dit met Sabam gaan regelen. Op de originele tekst staat uiteraard geen auteursrecht meer (Molière is in 1673 overleden, toevallig toen hij met Le malade imaginaire op de planken stond). Maar ja, wij gaan het natuurlijk niet in het Frans opvoeren. Frederik heeft daarom een aantal bestaande vertalingen samengesmeed tot één nieuwe tekst. Enfin, het maakt voor ons niet zoveel uit, want door onze lage ticketprijs betalen wij toch altijd maar het forfait van 50 euro per voorstelling.

Maar goed, Koppen is begonnen, over Citibank die snel krediet geven. Wel interessant om te zien hoe ze zich er uit proberen te praten. Ik heb zelf een kredietkaart van Citibank gekregen met een limiet van 750 euro. Het enige wat ik moest voorleggen was mijn studentenkaart. Een inkomen was niet nodig. Maar goed dat ik ‘m bijna nooit gebruik, en zeker niet om geld uit te geven dat ik nog niet heb…

Advertenties

4 Reacties to “Kneltonen”

 1. Niels Van Och Says:

  Ja, vestig er de aandacht nog een beetje meer op, dan gaat het zeker niet opvallen dat die jongen een spraakgebrek heeft…

  En die proloog en epiloog: geen probleem, zolang je van vliegende taarten houdt…

 2. Niels Van Och Says:

  Mag ik trouwens iedereen aanraden om eens te proberen een reactie dubbel te plaatsen. WordPress geeft dan een bijzonder mooie foutmelding.

 3. Jelle Van Hoof Says:

  Helchteren is zonder een extra ‘e’ :p. En wat is er mis met de mooie taal van Noord-Limburg?

 4. cheezy Says:

  Ik wist dat er iets niet klopte! Voilà, ons Limburgs hé. In Salford snapten ze ook niet waar we het over hadden als we millek vroegen. Niemand is perfect, ikzelf nog het minst (al ga ik het wel nog snel even verbeteren). Maar ja, Nico speelt de hoofdrol, dus was de kans groot dat de eerste opmerking over hem ging gaan hé 🙂

  Er is niets mis met de Noord-Limburgse tongval (niks zo heerlijk als de stem van een meisje op de 8 van Genk naar Overpelt dat vraagt of de bus ook aan Mater Dei stopt – dat is bijna om geil van te worden, zeker als het op een zomeravond en in korte rok is). Alleen zou het kunnen storen als het een hele avond lang duurt.

Reacties zijn gesloten.


%d bloggers liken dit: